Vehbi Koç Vakfı’ndan 21’inci yüzyılın ‘model okul’u

Kurulduğu günden bu yana eğitim, kültür ve sağlık alanlarında Türkiye’nin gelişimine ve toplumun kalkınmasına yönelik pek çok hizmette bulunan Vehbi Koç Vakfı, 50’inci yaşının son ve en önemli projesini hayata geçirdi. Kurucusu Vehbi Koç’tan aldığı ilhamla “Üstümüze Vazife” diyerek hareket eden Vehbi Koç Vakfı, “eşitler arasında birinci” olarak gördüğü “eğitim” alanında yürüttüğü çalışmalar kapsamında 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanan model okulu öğrenci ve öğretmenlerin hizmetine açmak üzere inşa edip Milli Eğitim Bakanlığı’na devretti. Beykoz Koç Ortaokulu’nun açılış töreni 17 Aralık’ta gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’un katılımıyla düzenlenen törene İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, okul idarecileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

 

‘Bu okulda güzel bir hayal başlatıldı’

Açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Ziya Selçuk, “Bugün eğitim tarihi açısından çok özel bir günü yaşıyoruz. Bu okulda güzel bir hayal başlatıldı. Vehbi Koç Vakfı bir hayali bu ülke için bir armağan haline getirdi. Rahmetli Vehbi Koç’un bu ülke için düşündüklerini, bu ülkeye katmak istediklerinin somut bir örneğini daha karşımızda görüyoruz. Bu hizmetlerin kalıcı değer oluşturma potansiyeli çok yüksek. Bu potansiyelin Türkiye’ye bir müjde olduğunun farkındayız. Çocuklarımızın yüzlerindeki gülümsemeyi fark ettiniz sanırım. O gülümsemeye daha çok ihtiyacımız var. Bunu sanatla, sporla, bilimle, ahlakla yoğurarak daha çok yol almamız gerekiyor.” dedi. Selçuk sözlerini şöyle sürdürdü: “Hayatın gerekliliklerini, bugünün çocuklarının ihtiyaçlarını, anne ve babaların beklentilerini karşılamak konusunda duyarlı olmamız gerekiyor. Bu sebeple bu çalışmaları yaygınlaştırmak, Türkiye’de örnek okulların sayısını bu okulla birlikte artırmak ve bu örnekler üzerinden Türkiye’deki okul mimarisinin inkişafına hizmet etmek gibi bir niyetimiz var. Daha çok mutluluk oluşturacak, çocukların eğitim ve öğretim motivasyonunu artıracak, öğretmelerimizin mutlu olmalarına hizmet edecek çalışmaların sayısını artırmaya gayret ediyoruz.”

 

En heyecan verici proje

Okulun açılış töreninde konuşan Erdal Yıldırım ise şunları söyledi: “Bugün 50’nci yılımızın en son ama en heyecanlı projesinde İstanbul Valiliği’yle yaptığımız protokole istinaden ‘Yap, devret, sahip çık’ yaklaşımıyla Milli Eğitim Bakanlığımıza devrettiğimiz okulumuzun bina açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Genç nüfuslu ülkemizin refahı ve kalkınması için her seviyede daimi bir eğitim ihtiyacımız var. Vehbi Koç Vakfı olarak eğitim alanındaki faaliyetlerimiz kapsamında 8 yıllık kesintisiz eğitime destek vermek üzere 1999’dan itibaren 17 adet ilk ve ortaokul yaptırdık. Milli Eğitim Bakanlığı’mıza devrettikten sonra da tüm okullarımızın öğretmenlerine, öğrencilerine destek vermeye devam ediyor, okullarımızın fiziki şartlarının iyi olmasını sağlamaya gayret ediyoruz.”

 

Beykoz Koç Ortaokulu’nu 21’inci yüzyıl ihtiyaçlarına hizmet edecek model bir okul olması için tasarladıklarını vurgulayan Yıldırım ayrıca, “Sunduğumuz model, mimari özellikleri itibarıyla öğretmenlerin ve öğrencilerin keşfederek, deneyerek, paylaşarak ve yaşayarak öğrenmelerine olanak tanıyor. Sanatı, sporu ve doğayı eğitimin ayrılmaz bir parçası olarak görüyor. Öğretmen, öğrenci, veli ve çevredeki mahallelilerin, halkın katılabileceği yaparak ve yaşayarak hayat boyu öğrenmeye fırsat veren bir ortam sağlıyor. Takım çalışması, problem çözme, yaratıcı ve eleştirel düşünme, sosyal duygusal gelişim, sorumluluk alma gibi 21’inci yüzyılın temel becerilerinin gelişimini destekleyen bir okul ortamı sunuyor. Ayrıca veli, okul idaresi ve öğretmenlerin iş birliğiyle öğrencileri odağa olan bir okul kültürü geliştirilmesini de içeriyor. Bu kapsamda 2014 yılından bu yana İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün izinleri doğrultusunda mevcut okulun öğretmenleriyle iletişim, takım çalışması, müzede eğitim, akıl oyunları, ergenlerle iletişim, ilk yardım, proje temelli öğrenme, acil durum, afet yönetimi ve model okula uyum gibi farklı konularda 14 çalıştay gerçekleştirdik. Okul Aile Birliği’yle birlikte çalışarak velilere yönelik seminerler düzenledik. Ülkemize bağışladığımız bu model okulun, fiziksel imkanlarının yanı sıra, okul kültürünü güçlendirmeye yönelik çalışmalarıyla da okul yaptırmak isteyen bağışçılara da örnek olmasını arzu ediyoruz.” dedi.